Omega 3 och Omega 6 ingår i gruppen fleromättade fetter och kroppen behöver dem för att fungera väl. Kroppen kan inte få i sig dem naturligt utan det krävs att vi får i oss dem via maten. De vanligaste livsmedlen som innehåller Omega 3 är feta fiskar och rapsolja.

stekt fisk

Det nödvändiga fetterna

För att vår kropp ska fungera behöver vi de livsnödvändiga fleromättade fetterna. Genom ett högre intag av fleromättade fetter minskas risken för sjukdomar i hjärta och kärl, därför är det viktigt att se till att vi får i tillräcklig mängd. Förutom att stärka hjärta och kärl behövs Omega 3 för att reparera och bygga upp kroppens celler, reglera blodtrycket samt stärka vårt immunförsvar. Får vi inte i oss tillräckligt via maten finns idag olika tillskott att köpa med Omega 3.

Vi svenskar får, enligt Livsmedelsverket i oss tillräckligt med Omega 3 via maten och det är sällan det behövs kosttillskott. Är man vegan eller vegetarian är det viktigt att få i sig tillräckligt med livsmedel så som valnötter, linfrön och rapsolja. För dessa kan det även vara bra med något kosttillskott eftersom de inte får i sig mängden fisk.

Omega 3

Omega 3 är nödvändigt att få i oss från tidig ålder och för spädbarn och barn behövs detta tillskott för att de ska växa och utvecklas normalt. För gravida kvinnor är även Omega 3 nödvändiga för att fostret ska utvecklas och ett bra tips är att som gravid äta mycket feta fiskar så som odlad lax, inlagd sill, makrill, utan miljögifter.

 För att få i sig tillräckligt med Omega 3 kommer här Livsmedelsverkets rekommendationer;

  • Använd flytande matfett så som rapsolja och vegetabiliska oljor
  • Ät fis 2 till 3 gånger per vecka. En av dessa tillfällen bör vara fet fisk
  • Använda matfetter innehållande mycket fleromättat fett så som nyckelhålsmärkta matfetter

Fakta i texten är hämtad från Livsmedelsverkets sida.